Çelik yapı teknolojisinin kullanıldığı alanlardan biri de hafif çelik yapı olarak tanımlanan yapılardır. Bu yapıların yapımında galvaniz ile kaplanmış ve bu elemanların soğuk şekil verme yöntemi kullanılmaktadır. Tasarımın yapılan binanın detaylandırılma aşamasında ise bilgisayar destekli makineler kullanılır.
Hafif ve çelikten yapılan yapıların birtakım avantajlı yönleri bulunmaktadır. Bu avantajlarda bazıları şu şekildedir;
- Kullanım ömürleri uzundur, kullanılış açısından sağlamdırlar
- Bu yapılarda ısı ve ses yalıtımları olduğu için çevreye duyarlıdırlar
- Üretim aşamaları fabrikada başladığı için hata oranları azdır ve hızlı bir şekilde üretilmeleri mümkündür
- Esnek olmaları ve hafif olmaları nedeni ile yapıda taşınması gereken yükün azalmasına neden olmaktadır. Bu da depreme karşı dayanma performansını olumlu yönde etkilemektedir
- Tasarımları oldukça kolaydır. Yani görünüm açısından daha estetiktirler
- Montaj aşamasının kolaylıkla yapılabilmesi nedeniyle yapının inşa süresi kısadır
- Şantiyede ihtiyaca yönelik malzemeler bulunduğundan ve her malzemenin kullanım yeri bilindiğinden hafif çelik yapı işlerinde daha düzenli bir inşaat alanının olmasını sağlar
- Kullanılan malzeme galvaniz kaplamalı çelik olduğu için paslanma ve çürüme gibi etkilere karşı dayanıklıdırlar
- Çeliğin % 100 oranında geri dönüşümü mümkün olduğundan çevreye karşı duyarlıdırlar
- Tekrar tekrar kullanılmaları söz konusu olduğu için yapının inşa maliyeti daha azdır
- İnşaat süresinin kısa olması nedeniyle yapı hızlı bir biçimde tamamlanabilir
Hafif çelik yapı ekonomik olmaları bakımından değişik bakış açısıyla değerlendirilebilir. Betonarme yapılara oranla maliyetin düşük olmasına yol açan nedenlerden biri de bakıma ihtiyaç duymadan konforlu bir yaşam alanı sağlamalarıdır. Çelik yapılar betonarme yapılara göre oldukça kısa zamanda tamamlanabilmektedir. Sonuç olarak bu da iş gücünün azalmasını ve toplam maliyetin azalmasına yol açar.
Isınma ve soğutma gibi işlemlerde çelik yapılar betonarme yapılara oranla daha az yakıt giderlerine sahiptirler. Ayrıca doğal afetlere karşı dayanıklı olması sahip olduğu avantajlardan biridir. Çelik yapıların dönüşüm oranının fazla olması ekonomik açıdan avantajlı olmasının bir yönüdür. Bütünüyle fabrika ortamında üretim aşamaları gerçekleştirildiği için daha önce kullanılmış olan malzemelerin geri dönüşümü sağlanabilmektedir. Bu yönüyle oldukça çevrecidirler. Aynı ölçüde yapılan bir betonarme yapı ile çelik yapı karşılaştırılırsa çelik yapıda kullanılan malzemelerin tamamına yakını tekrar kullanılabilmektedir. Betonarme yapılarda ise bu oran oldukça düşüktür. Hafif çelik yapı için kullanılan malzemeler fabrikada ve belirli standartlara uygun olarak üretildiği için kaliteleri yüksek olmaktadır.
Çelik yapıların denetlenmeleri son derece kolaydır. Çünkü üretim aşamasından başlayarak montaj aşamasına kadar her aşama bilindiği için görrünmeyen, gizli olan kısımlar bulunmaz. Yalıtım oranı yüksek olduğu için konforlu bir yapı mümkün olmaktadır.
Hafif Çelik Yapı ların Yapım Aşamaları
- Proje Aşaması: İlk olarak ihtiyaçlar doğrultusunda yapının proje aşaması tamamlanır. Bu aşamada proje belirlenmiş olan standartlara uygun olarak mimarlar tarafından yapılır.
- Montaj Aşaması: Yapılan hesaplara uygun olarak üretilen malzemelerin montajının yapılabilmesi için montaj paftası adı verilen detaylandırmalar yapılır.
Çelik yapıların tasarım aşamasında bilgisayar yazılımları kullanılmaktadır. Malzemelerin israf edilme oranları oldukça düşüktür. Çünkü kullanılan malzemelerin tekrar tekrar kullanılabilmeleri söz konusudur. Bu da hafif çelik yapı yapmanın sağladığı avantajlardan biridir. Çelik malzemeler bir yapıdan söküldükten sonra başka yerlerde kullanılabilmektedirler. Yani geri dönüştürülebilirlik oranları çok fazladır. Çelik yapılarda taşıyıcı kolon sistemleri arası mesafeler fazladır. Bu nedenle aralarının kapatılmaları betonarme sistemlerin kullanılması zordur ama aynı durum çelik malzemelerle oldukça kolaydır. Ayrıca bu sistem daha ekonomiktir.
Hafif Çelik Ev Modellerimiz:Tıklayınız