Bina ya da bu tür yapılarda oluşan ağırlığı taşıyan ve yapının temeli aracılığı ile zemine iletmekle görevli taşıyıcı sistemler bulunur. Bu yapılar genel olarak kolon ve kiriş olarak adlandırılır. Hafif çelik yapı sistemleri ise soğuk olarak şekillendirilmiş çelikten profiller aracılığı ile kolon, kiriş, çatı ve diğer kısımların bir arada olduğu sistemlere denmektedir. Çelik yapı sistemlerinin kullanıldığı bu yapılar sağlamış olduğu avantajlar sayesinde daha fazla tercih edilmeye başlamıştır.
Çelik yapı sistemlerinin fabrikasyon ürünü olmaları nedeniyle hata payları oldukça azdır. Bu sayede tasarım ve üretim aşamaları tamamlandıktan sonra yapılması gereken işlem malzemelerin montajının yapılması için inşaat alanına götürülmeleri ve montaj işleminin başlaması yeterlidir. Çelik yapı malzemelerinin nakliye işlemleri kolaydır.
Hafif çelik yapı sistemlerinde galvanize çelik kullanılır. Çünkü galvanize edilmiş çeliğin yıpratıcı dış etkenlere karşı dayanıklılığı daha fazladır. Bu yapı sistemlerinde sürekli veya radye temel sistemleri kullanılır.
Hafif Çelik Sistemlerinin Avantajlı Yönleri
– Bu yapıları meydana getiren duvar, döşeme ve diğer kısımlar soğuk şekillendirme yöntemiyle üretilen galvanize çelikten üretilir. Fabrikalarda teknoloji ürünü olan CNC tezgâhlarında üretilirler. Daha sonra üretilen parçalar inşaatın olduğu alana götürülerek montajları yapılır.
– Geleneksel olarak tercih edilen diğer yapı türlerine göre hassasiyet oranı yüksek bir üretim aşaması geçirdikleri için avantajları daha fazladır.
– Bu yapı sistemleri homojen ve dayanıklılığı yüksek olan sistemlerdir. Ayrıca üretim aşamasında insan inisiyatifi düşük olduğundan hatasız üretilmeleri mümkündür.
– Yıl içinde hava koşullarına bağlı olmaksızın herhangi bir günde inşaatları devam ettirilebilir.
– Galvanizleme yöntemi ile çelik malzemeler ömür boyu paslanmaya karşı dayanıklıdırlar.
– Yapının tasarım aşamasında kullanılan çeliğin sağladığı avantajlardan biri kolon ve kiriş gibi temel yapı unsurlarının betonarme kolon ve kirişlere göre küçük boyutlu olmaları sebebiyle kullanım alanları daha geniş olarak hesaplanabilir.
– Yapının duvar kısımları belirli standartlar ölçüsünde belirlendiği için duvarların iç ve dış izolasyonlarında tasarruf sağlanabilir.
– Yapının hafif olması nedeni ile deprem riskine karşı diğer yapı sistemlerine oranla daha fazla dayanıklılık gösterir.
– Hafif çelik yapı sistemleri hızlı bir şekilde montajları yapılabilen sistemlerdir. Bundan dolayı da işçilik maliyetleri düşük olmaktadır.
– Bu yapı sistemlerinde elektrik ve diğer tesisatların geçecekleri noktalar tasarım aşamasında belirlendiği için sonradan kırma ve dökme gibi işlemler yapılmaz.
– Bu yapılarda kullanılan duvar kaplamaları, kullanılan çimento ve alçı nedeniyle hafif çelik yapı sistemleri yangına karşı dayanıklıdırlar.
– Isı yalıtım sistemi yapının bulunduğu şartlara uygun yapıldığı için ısı yalıtım oranı yüksektir, Buna bağlı olarak yapının ısıtma ve soğutma maliyetleri düşüktür.
– Kullanılan çeliğin geri dönüşümü sağlanabildiğinden çevre duyarlılığı yüksek yapılardır. Çünkü çelik defalarca yeniden kullanılabilir özellik taşır.
Ürünlerimizi Görmek İçin:Tıklayınız