Son yıllarda inşaat sektöründe kullanımı hızla artan bir yapı elemanı olan çelik konstrüksiyon hakkında çeşitli bilgiler sunacağız. Yapılarda oluşan yükün taşınmasını ve bir kısmının zemine iletilmesini sağlayan kısımlar bulunmaktadır. İşte bu taşıyıcı kısımları çelikten olan yapılar bulunmaktadır. Deprem gibi doğal etkilerin fazla yaşandığı bölgelerde yapılarda taşıyıcı sistemler için çelikten yararlanılır.
Çelik Konstrüksiyon Ürünlerinin Avantajlı Yönleri
Çelik malzemelerin sağladıkları bazı avantajlar bulunmaktadır. Bu avantajlardan bazıları şunlardır;
– Çelik yapı malzemeleri betona kıyasla kat kat daha fazla dayanıklıdır. Bu durumun ana nedenlerinden biri beton yapıların yapının neden olduğu basınca karşı dayanıklı olması ama yapıda oluşan gerilme kuvvetlerine karşı fazla dayanamamasıdır. Bu nedenle betonarme yapı kısımlarında daha fazla dayanıklılık olması için beton içine çelik donatılar yerleştirilmektedir.
– Çelik yapılarda yapının inşa süresi beton yapılara kıyasla daha kısadır. Bu nedenle işçilik maliyetinde azalma olur ve toplam maliyet düşer.
– Çelik konstrüksiyon kullanılan sistemlerde yapının taşıyıcı kolonları ebat olarak daha küçük olur. Bu nedenle de bina içindeki kullanılan alanda artış olmasına yol açar.
– Çelik tekrar kullanılabilen bir malzeme olduğu için geri dönüşüm oranı yüzde 100 oranındadır. Bir yapıdan sökülerek başka yerlerde yeniden kullanılabilirler ancak beton kısımlar için bu durum geçersizdir.
– Çelik malzemeler kullanılarak yapılan yapıların oluşturduğu yük betonarme yapılara oranla daha hafiftir. Yapının taşınması gereken yük oranındaki azalma yapının temel kısmının daha düşük maliyet ile yapılmasını sağlar.
– Bir yapıda genişleme olmasını sağlayabilirler çünkü çelik konstrüksiyon kısımların güçlendirilmesi işlemleri kolaylıkla yapılabilmektedir. Ancak böylesi bir durum betonarme yapılarda gerçekleştirilemez.
– Çelik malzemenin çürümeye neden olan etkilere karşı dayanıklı olması uzun süreler kullanılmasını sağlar.
Çelik Yapı Ürünlerinin Dezavantajlı Yönleri
Çelik yapıların betonarme yapılara kıyasla sağladığı avantajlar haricinde bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlar;
– Çelik yapıların bakım maliyetleri fazladır. Kolon ve kiriş gibi kısımların çürümeye karşı dayanıklılığını arttırabilmek amacıyla fiyatı ucuz olmayan bazı boyaların kullanılması gereklidir. Boyalar sayesinde yapının taşıyıcı kısımları olumsuz etkilere karşı daha fazla dirençli olurlar.
– Çelik betona kıyasla ateşe karşı fazla dayanıklı değildir. Örneğin 600 derece ile 700 derece Arasında dayanma gücünün yarıya yakın kısmını kaybeder.
Her ne kadar dezavantajlı olduğu noktalar olsa da çelik yapı sistemleri oldukça avantajlı sayılırlar. Özellikle düşük maliyetli olmaları ve depremin etkilerine karşı daha dayanıklı olması sağladığı başlıca avantajlardandır. Çelik yapılarda hata oranı daha azdır. Nedeni ise yapının tasarlanma aşaması sonlandıktan sonra kullanılacak vidaya kadar fabrikasyon ürünü olmalarıdır. Montajın yapılacağı alana taşınması sonrası işlemler başlayabilmektedir.Çelik konstrüksiyon kullanılan yapılar mantolama çalışmaları açısından da avantajlıdırlar. Mimari açısından da avantajlı yönleri bulunmaktadır. Bu yüzden farklı tasarımlara sahip yapılar üretilebilmektedir.
Projelerimeize burdan bakabilirsiniz: Tıklayınız